QUÈ HI TROBARÀS?

Activitats de narració oral:

* Sessions de contes per a Nadons, Infants, Adolescents, Adults, Persones de la Tercera Edat.

* Tallers de formació: "La narració oral, eina didàctica a les classes de llengua", "narració oral i conflictes a l'adolescència"

* Regala un conte personalitzat

Jugant amb les paraules:

* Contes per narrar tantes vides com universos n'hi haguessin.

* Poemes

* Articles d'opinió

* Entrevistes imaginàries.

* Imatges, vivències, pensaments per compartir.

* Actes per poder escampar la boira quan l'ànima se sent en compressió.

* Lectures per obrir camins.

* Temps de silencis fets paraules.

dimarts, 9 de juliol del 2013

TORNEN LES RACONTADES A NÚVOL


Tornen les Racontades

 
/ 9.07.2013

Heu fet mai un tast, acompanyat d’un got de vi o d’una altra beguda, mentre descobriu les històries que amaguen els carrers i racons del vostre barri, del vostre poble? Aquesta és la proposta que ens ofereixen Les Racontades, espectacle de narració oral que va iniciar la seva trajectòria el passat estiu i que és a punt de tornar, carregat amb un munt de relats i nous formats.
Els (Ra)contistes aprofiten aquest dies per enllestir el assajos i ultimar la programació d’enguany. Són quatre veus, quatre creadors de la narració oral, que s’uneixen per esdevenir una multiplicitat de registres i personatges: l’Alicia Molina combina la docència amb la narració oral “des dels temps de la Maria Castanya”; en Rubén Martínez explica contes des de fa més de trenta anys i “todavía no se calla”; el Paco Asensio insisteix en què “tot està per dir i tot és possible”; i l’Oriol Genís, actor professional, es declara “fanàtic de contar històries amb passió.” Tos quatre ens expliquen, de primera mà, què estan preparant i què podem esperar per aquesta temporada.
P: Com i d’on sorgueixen les Racontades?
Alícia Molina (AM): les Racontades van sortir arràn d’un espectacle que vam preparar per a la Festa Major de Cardedeu, en col·laboració amb l’entitat local “El Garitu”. Voliem explicar històries aprofitant la descoberta d’espais i racons oblidats. La bona acollida i l’èxit de la proposta ens va animar a posar-nos en marxa i reproduir l’espectacle en altres pobles i ciutats.
P: Quina relació guarden les històries amb els llocs que visiteu o descobriu?
Rubén Martínez (RM): Moltes de les històries que expliquem són inventades o són adaptacions de relats d’altres autors que ajustem a l’entorn proposat. També expliquem fets reals o biogràfics, que per inversemblants podem semblar imaginats. El pretext és recuperar i donar conèixer aquests espais que sovint passen desapercebuts i que formen part de la història del barri o del poble que ens ha convidat a actuar.
P: Quins cicles heu preparat, per aquest any?
Oriol Genís (OG): Ens agrada el risc i renovar-nos contínuament, provar com funcionen les noves històries davant del públic. Tot i això, estem enllestint quatre cicles diferents, per mirar d’agrupar-les i donar homogeneitat a l’espectacle. Ara mateix tenim  un cicle de terror, que hem batejatamb el nom de “T’hi atreveixes?”; un altre que anomenem “D’amor i d’humor”; un tercer d’històries mundanes “La vida: instruccions d’ús”; el clàssic de racons i espais, “Torna-t’ho a mirar”; ah, i les “històries picants” al voltant de contes eròtics.
P: Ruben, tu ets el Director del festival Munt de Mots que cada any es celebra a Barcelona i has participat en diversos festivals internacionals de narració oral. Què penses que aporta de nou, una proposta com les Racontades?
RM: Les Racontades suposen un mosaic de registres, veus i estils diferents, en un sol espectacle, que enriqueix les orelles de l’espectador. Només així s’entén que puguem gaudir de l’atenció del públic durant les més de dues hores que dura l’espectacle. 
P: Paco, diuen, alguns escriptors, que escriure històries els salva de la follia. Creus que provoquen el mateix efecte, en el narrador?
PA: No en tinc cap dubte, però com a terapeuta professional, et puc assegurar que l’efecte és encara més evident en el públic que ens escolta!
P: Per acabar, quines actuacions teniu previstes?
AM: Aquest any volem portar la proposta a altres espais diferents. Ara mateix, a més de repetir les actuacions de l’any passat, entre les que ens agrada destacar les Festes Majors de Cardedeu i de Llinars del Vallès o la Castanyada a Granollers, estem parlant amb diferents ajuntaments de districte de Barcelona i amb Centres Cívis, Biblioteques… Esperem que la combinació d’històries, descoberta de racons i degustació de begudes auguri una bona temporada!

Aquest juliol, Alicia Molina i Inés Macpherson expliquen contes al bar Astrolabi de contes cada dimecres a les 21h i els dijous a les 21.30h. Aquest dimecres Alicia Molina explicarà històries pròpies d’un imaginari àlbum de fotografies familiars a la sessió “Sonría, por favor!” i dijous, en Rubén Martínez desplegarà les seves arts narratives a la sessió “Cuentos mutantes y metafóricos”. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada