QUÈ HI TROBARÀS?

Activitats de narració oral:

* Sessions de contes per a Nadons, Infants, Adolescents, Adults, Persones de la Tercera Edat.

* Tallers de formació: "La narració oral, eina didàctica a les classes de llengua", "narració oral i conflictes a l'adolescència"

* Regala un conte personalitzat

Jugant amb les paraules:

* Contes per narrar tantes vides com universos n'hi haguessin.

* Poemes

* Articles d'opinió

* Entrevistes imaginàries.

* Imatges, vivències, pensaments per compartir.

* Actes per poder escampar la boira quan l'ànima se sent en compressió.

* Lectures per obrir camins.

* Temps de silencis fets paraules.

divendres, 23 d’agost del 2013

EN PATUFET, EN SUPERMAN I EL FACEBOOK. CONTE DE LA IMPROVISACIÓ DE LES RACONTADES A CARDEDEU


Revisió del conte explicat a les Racontades 2013 a partir de la Improvisació de la Casa Nova amb les paraules: Facebook, Patufet i Superman.


Superman descansava de tantes heroïcitats que la vida li anava posant contínuament al seu abast i malgrat la seva condició de superheroi, ho feia com qualsevol humà: jeia al sofà, menjava a tort i a dret... i, sobretot, es connectava a internet. 

La veritat és que es passava moltes hores al facebook. Feia poc que havia entrat a formar part d'un grup i se sentia com si hagués descobert el món per un forat. Poder compartir les seves experiències amb els col·legues de xarxa l'ajudava a suportar la soledat que sempre acompanya a les criatures de la seva condició. De manera que tan bon punt acabava la seva missió de salvador de l'Univers, s'asseia davant la pantalleta i vinga a xerrar que si amb en Batman, l'Spiderman, l'Ironman, l'Aquaman... Tots superhomes, esclar, encara que també hi havia la Catwomen. Era l'única i tots la volien seduir explicant les seves batalletes, enviant-li poemes i cançons que descobrien en altres grups classificats com personatges de la mitologia, però la veritat és que la Catwomen no els feia gaire cas. Al contrari que els seus homònims masculins, ella desconnectava del tràfec quotidià dedicant-se a la seva afició preferida: sentir contes. Va ser per casualitat que un dia va descobrir que hi havia un grup al facebook format per personatges de contes i va quedar fascinada perquè les històries que li explicaven parlaven de coses tan normals i tangibles com que un nen petit, petit havia d'anar a comprar safrà a la botiga del poble. Que lluny que quedaven les situacions d'estrès en què el món sempre estava a punt de desaparèixer i era gràcies a les seves actuacions que encara sortia el Sol cada dia...

De tots els superherois, però, en Superman era el que n'estava més de la Catwomen. Ho portava en secret, com es porten els amors incipients que els guardes dins teu perquè tens por que si surten a la llum del dia s'escapin en el primer sospir. Però la inquietud per saber què sentia la Catwomen el va portar a espiar els seus moviments per la xarxa i ell també va descobrir el grup de personatges de contes i, quan va saber que havia fet amistat amb un tal Patufet li va faltar temps per investigar qui era, què feia i on vivia. De fet, va córrer tant que en un bufar i fer ampolles es va presentar sobre el territori on vivia en Patufet. 

Tot i que mirava i mirava des d'una alçada considerable per localitzar-lo, no veia ningú que tingués la cara de la foto que havia vist pel facebook. En Superman volava a tota velocitat mirant pertot arreu, però no hi havia manera de visualitzar-lo. Només sentia una veu molt fina, finíssima que deia: patim-patam-patum, homes i dones del cap dret, patim-patam-patum, no trepitgeu en Patufet. I malgrat que veia una mena de camí desert, per on no passava ningú, com si s'haguessin obert les aigües del Mar Mort al pas de Moisès, no aconseguia divisar en Patufet. 

Estava tan concentrat mirant i remirant que no va veure que s'estava allunyant del poble i, a més, anava perdent alçada. Gairebé fregava el terra, però de tot això no se n'havia adonat encara. Ho va saber quan va anar a parar a tota velocitat sobre una tifa enorme. El pobre Superman va quedar ben empastifat. El bou que hi havia al costat se li va acostar, va treure la seva llengua rasposa i va anar-li fent llepades per la cara, les mans, el cos... fins que el va deixar net. Tan net que fins i tot se li havia endut la roba, inclosa la capa i així, com una criatura acabada de néixer, en Superman va buscar alguna cosa per tapar-se i no se li va ocórrer res més que posar-s'hi les fulles d'una col que hi havia al costat. 

El Bou, que havia de seguir el guió establert en el conte, estava a punt de menjar-se la col amb en Superman de farcit quan va arribar en Patufet i el va poder salvar, al Bou, d'una indigestió segura. En Superman, agraït per l'heroïcitat que havia fet aquell ésser tan diminut d'intervenir amb tant d'encert i protegir-lo a ell, al gran superheroi, va tenir clar que necessitava unes vacances de "salvador" de l'univers. Volia experimentar altres sensacions i li va proposar associar-se en Patufet, ell i el Bou i els tres recórrer els diferents contes, canviar les històries per poder posar-hi un final sorpresa que no sabria ningú i viure situacions inesperades. En Patufet va acceptar encantat. I com si tingués el sisè sentit ben aguditzat, va convidar també a formar part del grup a la Catwomen.

I diuen que així estan des de fa molt de temps. I que si un dia, agafeu un conte i no té el final que esperàveu és perquè en Patufet, el Bou. la Catwomen i en Superman hi han fet de les seves.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada