QUÈ HI TROBARÀS?

Activitats de narració oral:

* Sessions de contes per a Nadons, Infants, Adolescents, Adults, Persones de la Tercera Edat.

* Tallers de formació: "La narració oral, eina didàctica a les classes de llengua", "narració oral i conflictes a l'adolescència"

* Regala un conte personalitzat

Jugant amb les paraules:

* Contes per narrar tantes vides com universos n'hi haguessin.

* Poemes

* Articles d'opinió

* Entrevistes imaginàries.

* Imatges, vivències, pensaments per compartir.

* Actes per poder escampar la boira quan l'ànima se sent en compressió.

* Lectures per obrir camins.

* Temps de silencis fets paraules.

diumenge, 26 d’octubre del 2014

S'ACABA EL FESTIVAL MUNT DE MOTS. NÚVOL EN PARLA

El V Festival Munt de Mots abaixa el teló

 
/ 26.10.2014
Després de sis dies de contes, conferències, maratons… dissabte 25 el Festival Munt de Mots va posar punt i final amb la celebració de la Cloenda al Centre Cívic del Pati Llimona.
Marató de contes infantils a la Biblioteca Francesca Bonnemaison
Marató de contes infantils a la Biblioteca Francesca Bonnemaison | Foto: Claudia Frontino
La inauguració, a la Sala Luz de Gas, ja va ser digna dels millors focs d’artifici. L’acte, presentat per la narradora-actriu Cristina Serrat, va arrencar  amb l’actuació de la cantant Clara Sanabras, que va il·luminar la nit i el Festival amb la seva veu i els diferents instruments que ens va mostrar. A continuació van anar pujant a l’escenari alguns dels narradors que formarien part de la cartellera del Festival per tal que el públic anés fent un tast: Inés Macpherson, Cesc Serrat, Monika Klose, JoseLuis Mellado, Laura Rodríguez, Jordina Biosca i William Arunategui. Tots ells van incrustar ganes a tota la gent que ocupava tot l’espai del Luz de Gas per donar la benvinguda al Festival i a les diferents propostes de narració oral.
El tret de sortida posava en marxa, doncs, una maquinària que, novament, ha estat sostinguda per un equip de voluntaris i de narradors que han omplert sales de biblioteques, centres cívics, bars… amb gran entrega i professionalitat.  Un inici que per a alguns va ser divendres 17, ja que els micromecenes que van fer l’aportació dins el Verkami que va organitzar el Festival al paquet regal d’”espectacle sorpresa” van poder gaudir de la demostració del teatre-mim de l’actriu Rafaela Diógenes i del grup de Jazz Manouche , Swingcaló, que van omplir de ritme una de les sales del Pati Llimona.
A partir d’aquí hi ha hagut per triar i remenar i per poder disfrutar d’una sessió com a espectador (totes les sessions per a públic infantil i adult), però també hi ha hagut espai perquè les persones que volien poguessin contar (Narrín Narran, Cuentod@s, Tu contes). Hi ha hagut espai per aprendre, com les conferències i els tallers, i espai en què les noves fornades de narradors mostressin les seves fantàstiques habilitats, tal com ho van demostrar el grup de narradors que van participar a “La Paraula Trobada” i la sessió “Nuevas Voces” al Teatre Tantarantana. Hi ha hagut música amb l’estrena de l’espectacle “Variaciones” al Museu de la Música i, com és habitual,  hi ha hagut la Trobada de Narradors Orals, sempre necessària per seguir aglutinant el col·lectiu de narradors i també per valorar, reflexionar… el paper del narrador i el panorama de la narració. D’aquesta trobada ha sorgit la proposta d’escollir el 29 de setembre, el dia de naixement de Pere Calders, per celebrar el Dia del Conte.
Una consideració a part se la mereix, per una banda, el Cuentae Linguae, amb un gran èxit de participació de narradors i de públic i que, tal com ja s’havia explicat des d’aquest mitjà, tots ells contaven en català, amb els seus accents segons la llengua d’origen o la procedència geogràfica del territori català. I per altra, la Cloenda que ha comptat amb la participació especial d’Anna Pont i d’Eduard Giró i que ens van fer gaudir de la música grega, turca… dels seus instruments orientals i de diferents narradors (Lola Galí, Paco Asensio, Julia Pérez, Alicia Molina, Cristina Serrat i William Arunategui) que ens van fer riure, recordar, somiar, cantar… i reflexionar amb les seves històries.
Ha estat una setmana intensament contística i el millor no és només que els narradors han seguit fent aquest teixit ferm entre ells trobant-se en una contada o en una altra, cosa que nodreix el sentiment de pertinença, sinó que, tal com apunta Rubén Martínez Santana, el director, és que hi ha hagut una gran afluència de públic en cada un dels actes i veure això, que aquest públic es reprodueix i s’escampa pels diferents espais i barris, omple de satisfacció. I si a sobre, hi afegeix, trobes persones que han descobert per primer cop els contes gràcies al Festival i et diuen que pensen seguir assistint a altres sessions, això sol ja justifica tots els festivals que s’han fet i tots els que se seguiran fent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada